søndag 19. juni 2011

Du som bare synes du har noen kilo ekstra og tror en ny kropp blir noe å vise fram i sommersola

En sjelden gang får jeg komplimenter for kroppen min. Jeg, med en alvorlig undervektig kropp, møter i blant jenter som er misunnelig, og det skremmer meg. Normalvektige jenter som ser på seg selv som "store og stygge". Og det er jo ikke rart. Vi idealiserer den tynne kvinnekroppen, og jeg fatter ikke hvorfor. Rent objektivt er det ikke estetisk vakkert med utstikkende ribben og rumpe med søkk i. Men hvis man vil, ser man bare den smale midja og den lange halsen. Og kjærlighet gjør blind, eller hva?

Men husk det du glemmer å se. Åpne øynene for det du lukker dem for.

Er du en av dem som tror du blir lykkeligere bare du blir tynn? Er du en av dem som gjerne vil slanke bort hvert gram av underhudsfett til bikinisesongen? Er du en av dem som allerede er slank, men bare skulle likt å kvitte deg med et par ekstra kilo?

Du som tror du kommer til å like kroppen din bedre om du bare var litt tynnere:
Du kommer til å mislike kroppen din mer og mer for hvert gram du taper. Hver kilo ned er en kilo for lite. Straks du kan skjelne hoftebena innser du hvor lite tydelig de faktisk er. I det du kan se den første gropa mellom ribbeina, er det ingenting du vil mer enn å se fler. Du blir aldri bra nok.

Du som tror det er pent å være tynn:
Du ser deg blind på andre, men du gjør det ikke på deg selv, det lover jeg. Ja, du blir slank, og lårene dine rører ikke lenger hverandre, men hva med alle leddene som plutselig buler ut, kroppsfasongen som ligner en liten gutts, hodet som blir alt for stort. Du ville kanskje bare ha tydeligere muskler? Vi ser ikke musklene for senene som blir så alt for tydelige.

Du som ønsker du ikke lenger hadde bollekinn:
Synes du virkelig uthulede kinn er penere? Jaja, kanskje gjør du det, men resten av ansiktet ditt kommer ikke til å bli pent. Du trodde kanskje at huden ble penere om du spiste lite og sunt? For lite mat er for liten næringsstoffer, og huden din vil ikke bli glatt og babyaktig som du drømte om, den vil bli uren som en tenårings, og kanskje flasse av. Øynene dine mister gløden, og leppene sprekker. Og nevnte jeg skjegget? Åjada, du får faktisk skjegg. Dunete hår begynner å vokse der bollekinnene forsvant, og kanskje også på ryggen.

Du som bare vil bli sunn og tynn:
Sunn og tynn går ikke sammen. Bare minimal undervekt kan ødelegge kroppen din. Den har ikke energi nok til å opprettholde alle funksjoner, fettlagrene blir for små. Du mister menstruasjonen. Jaja, hva så? Uten menstruasjon - ingen fruktbarhet. Du kan bli beinskjør, du kan få mangelsykdommer, og blir så langt ifra sunn som du kan få det. Alle jenter bør ha en fettprosent på minimum 20%, det er det som er sunt, ikke synlige muskler.

Og til slutt, du som tenker at jammen dette gjelder jo ikke meg, jeg er jo ingen syltynn anorektiker, jeg er ikke like tynn som henne, jeg kommer ikke til å bli så tynn:
Mange, mange av dere tar feil. Straks din BMI tipper under 18,5 står du i fare for å oppleve alt dette. Første gang du sammenligner kaloriinnholdet i de to knekkebrødene, kan være skrittet ut i spiseforstyrrelsens helvete. "Jamen jeg blir i hvert fall tynn?". Det skal du ikke være så sikker på. De aller, aller fleste med en spiseforstyrrelse er normalvektige eller litt overvektige. Og de kan være like syke, eller sykere.

Det jeg prøver å si er vel... Tenk deg om! Vend blikket fra modellene med stankelben og se opp på menneskene rundt deg: Hvem vil du egentlig være? Den syltynne fjortenåringen med blikket i bakken, eller den lattermilde attenåringen med bollekinn og stjerner i øynene?

For min skyld... tenk deg om.

20 kommentarer:

Destroyedflower sa...

Jeg fikk frysninger som krøp langt nedover ryggen av dette innlegget. Jeg var den jenta, men ikke nå lenger. Nå kjemper jeg med klør og nebb for å bli frisk, for nå har jeg lært sannheten om undervekten og anoreksiens helvete. Jeg håper dette kan få noen til å snu i tide. Jeg håper virkelig, virkelig - for ingenting er mer sant enn det du skriver. Fantastisk innlegg, stå på videre! <3

Heltinne sa...

Helt fantastisk bra skrevet Lise!!
Får nesten tårer i øynene.. Aldri igjen, sier bare jeg.
Stå på! :)
Skal du foresten legges inn på HK6?

ThisISmeThen sa...

Veldig, veldig godt skrevet <3 <3

Anonym sa...

Amen,så sant så sant..

Nøve sa...

Du er et nydelig menneske. Jeg håper så inderlig at du får det bra. <3

Lise sa...

DestroyedFlower: Tusen takk! Det er så leit at så mange av oss må kjenne det på egen kropp så til de grader, før man klarer å snu... Men hvis dette kan gjøre at bare en person tenker seg om en ekstra gang, så er det virkelig verdt det!

Heltinne: <3. Jeg bor i Trondheim jeg, så jeg skal på Østmarka ;)

ThisIsMeThen: Takk <3

Laila: :)

Nøve: Du er også nydelig!

Aud Fredriksen sa...

Du gjør meg målløs Lise. Måten du sier det på får meg til å skamme meg som menneske, skamme meg over synet på min egen kropp.

Håper det en dag ikke vil finnes folk med spiseforstyrrelser, uansett type. For det er hardt både fysisk og psykisk for både en selv og alle rundt.

Line sa...

Veldig bra skrevet Lise! Opplevde selv det samme for noen dager siden bare. Hun kunne tenkt seg å sett ut som meg. Jeg ble trist og skremt på samme tid. Med en bmi på 16,5, så vet jeg jo at jeg ikke ser sunn ut. Å jeg synes ikke det er noe pent heller. Sa til henne at jeg skulle ønske du ikke hadde ønsket det, for da hadde du vært syk. Å jeg skal love deg at denne sykdommen vil du ikke ha, den gjør ingen noe gått som helst.. Igjenn,veldig bra skrevet! Å det viser også hvor god innsikt du har i ditt eget sykdomsbilde. Vi skal kjempe denne kampen sammen når du kommer hit. Dette skal vi klare;)
<3 Stor klem ;)

Christina sa...

Flott skrevet :)

Lise sa...

Aud: Selv om skam er den verste drivkraften, og man gjerne skulle vært den foruten, er det kanskje det som trengs i blant. Selv om det er synd, er det godt å vite at noen blir truffet av det jeg skriver. Håper det kan være til ettertanke og til hjelp!
Jeg håper også det <3

Line: Det var bra av deg å faktisk konfrontere henne med det! Det sitter ganske langt inne for meg i hvert fall. Det er så fælt at så mange jenter tenker sånn!!
Vet du, en liten del av meg gleder meg til vi skal kjempe side om side :)

Christina: Takk :)

Siri sa...

Utrolig bra skrevet. Satt med en klump i halsen. Kjenner meg så igjen, og det er mange der ute om kan gjøre det samme. Det er så lett og bli fanget av spiseforstyrrelse.
Stå på videre.
Klemmer <3

Maria sa...

Lise. Åh, Lise!

Du vet.

Anonym sa...

Kjempegodt skrevet! Det er så viktig det du skriver! Noen vil aldri kunne åpne øynene men måtte erfare det selv, men andre som kanskje er litt bøyelige, vil lese dette og få en liten vekker, den nødvendige vekkeren som skal til for å snu? Jeg håper det. Flott skrevet.

M sa...

Helt utrolig sterkt skrevet! Og veldig sant.

Lise sa...

Tusen takk, alle sammen! Evig takknemlig for responsen dere.

Anonym sa...

du vet, tynn og sunn går faktisk sammen med litt trening! Det er stor forskjell på og være tynn og slank og å være beinrangel og sykelig tynn.

Men det var kjempebra skrevet lise!

Lise sa...

Anonym: Åjaaa sier du det du, nei da så, bare slank i vei dere! ;D

Silje sa...

Akkurat det jeg trengte å lese nå. Takk <3

Sandra sa...

Utrolig vakkert skrevet innlegg! Får frysninger!

E sa...

Kan ikke begripe at jeg ikke har kommentert dette innlegget før. Det er noe av det beste jeg har lest i bloggverden hele dette året, og ordene dine har ligget latent i bakhodet mitt hver gang jeg lar SF forføre meg. Du gjør det lettere for meg å se at jeg har to mulige veier å gå, og ikke bare den ene, "lette" veien. Takk.

Og PS: Det vil kanskje overraske deg, ettersom du vet hvem jeg er fra før, og også fordi jeg ikke har sagt noe. Men som jeg sa for ganske nøyaktig et år siden, om du føler for å snakke er jeg her. Klem <3