onsdag 9. desember 2009

Den berømte svinefluen.

Denne bloggen er jo ganske allsidig av seg, vil jeg si. Så nå tenker jeg at jeg rett og slett burde blogge om alt jeg tenker på, og som opptar meg, som egner seg på papiret, og som det kanskje kan være fornuftig å dele med noen.

Siden det sikkert kommer nok av drømmerier og løse tanker tenkte jeg at når jeg først går og tenker på noe fornuftig, kan jeg jo dele det med dere.

En av de største snakkisene i disse tider er svineinfluensavaksinen. Folkehelseinstituttet har nå anbefalt alle oss noenlunde friske mennesker å ta vaksinen, og likevel er det bekymringsverdig mange som velger å la være. Dagbladet hadde en artikkel i helga om nettopp dette, spesielt at veldig mange unge er skeptisk til vaksinen. Du (sannsyligvis), jeg og en hel del av bloggerne der ute er i målgruppen de nå har tenkt å overbevise. Er du overbevist?

Selv har jeg ikke tatt vaksinen, og er ganske skeptisk. Jeg har hørt fra flere på min egen alder at de ikke tror på medias framstilling av svineinfluensaen, at alt er overdrevet, og det er helt sikkert ikke så farlig som de sier. Og de tror ikke en gang på dødsfallene vi hører om. Jeg må nok skuffe dere; folk har dødd av svineinfluensa. Det er ingen som driver og dikter opp at folk dør, propaganda eller ei. Ja, de fleste har vært i risikogruppene, men noen har dødd av svineinfluensa tilsynelatende uten noen underliggende grunn. Ja, kanskje hadde de et eller annet illebefinnende de ikke visste om som gjorde utslaget, men kan vi ikke alle ha det? Jeg er i hvert fall ikke i tvil om at svineinfluensa er farlig.

Men, og det er et stort men. Jeg utsetter meg daglig for alle slags mulige katastrofer og livstruende situasjoner, som bilulykker, overfall, flystyrt, gud vet hva... Saken er at det er mye man kan dø av, så jeg tar ikke denne influensaen så alvorlig at jeg tror det er en risiko at akkurat jeg skal dø av den. Noe som selvsagt kan argumenteres, det er muligens tåpelig av meg. Men en vanlig influensa skal jeg alltids tåle.

Den største grunnen for meg er nok at jeg ikke er helt trygg på hvordan denne vaksinen virker. Den får mye kritikk, og jeg vil heller være føre var enn etter snar. Jeg ser stadig vekk for meg skrekkscenarioer som at halve befolkningen utvikler en... genfeil eller en ny type kreft eller hva det nå skulle være om 50 år, etter 500 for den del. Det er jo ikke godt å vite.

Nå er det sånn at hele resten av familien min har tatt vaksinen, så det er ingen her i huset som kan smitte meg, og jeg kan ikke smitte dem. Dessuten tilbringer jeg det meste av tiden min hjemme, så jeg lever i den tro at det er svært liten sjanse for at jeg smittes. Og når det gjelder vaksinen ble alle mine søsken dårlig av den, og jeg har simpelthen ikke tid til å være syk nå før jul!

Hva synes du? Synes du jeg er uansvarlig som lar være? Har du tatt den? Er du en av dem som tenker at "det er sikkert ikke så farlig"? Tenker du fremdeles det?

Jeg råder i alle fall alle til å sette seg litt inn i det, før man antar at det sikkert ikke er så farlig...

3 kommentarer:

Maria sa...

Helt enig! Jeg vil heller få svineinfluensa og slite med det i en ukes tid, og proppe i meg Tamiflu-tabletter, enn å ende opp med feber, diaré, oppkast og andre INFLUENSAlignende symptomer grunnet en vaksine.

Likefullt vil jeg heller dø av swineflu enn av vaksina.

Tina :) sa...

Vaksina er noe tull...
Jeg har hatt svineinflu (sier de), og det var som å ha influensa x 10, så ble du fin og god som ny.

Så lenge du ikke er i noen risikogruppe, ser jeg ikke poenget i å ta vaksinen, la din dose passere, og gi den til noen som kanskje trenger den mer. Norge har uansett ikke nok doser til alle... Så oss mer-enn-friske trenger den i grunn ikke... Er nå min mening. :)

Lise sa...

Ja, sånn tenker jeg også, men det er ikke sånn at den er ufarlig for oss som ikke er i risikogruppene. Det er jo folk som har dødd uten å være i risikogrupper, det er jo derfor det er sånt et vaksinehysteri. Men jeg velger å tro at det ikke blir meg.